‘Dita e Tokës’: Nëntë vepra artistike me një mesazh të fshehtë dhe sot po bëjnë xhiron e botës

Për të nderuar Ditën e Tokës, e cila përkon me ditën e sotme, 22 Prill 2020, Serpentine Galleries në Londër kanë lancuar veprën artistike të artistit të njohur danez, Olafur Eliasson, me titull “Earth Perspectives” ( “Perspektivat e Tokës”).

Olafur Eliasson ka krijuar një seri interaktive prej nëntë video-imazhesh të planetit tokë, si pjesë të ekspozitës “Back to Earth”. Secila nga këto imazhe vjen nga kënde të ndryshme të tokës dhe lokacioni specifik ilustrohet me një pikë të vogël të zezë në qëndër të imazhit. Nëse ti fikson shikimin tek pika e zezë për rreth 10 sekonda dhe pastaj shikon sipërfaqen neutrale të imazhit, një imazh optik do t’ju shfaqet në vendin e ngjyrave plotësuese të tij. Artisti ka përdorur iluzionin optik, të ashtuquajtur ‘afterimage’, për të krijuar një urë lidhëse midis së njohurës dhe të panjohurës; dhe për të inkurajuar publikun që të përqafojë idenë se perspektivat e shumta që njerëzit kanë për tokën mund të bashkëjetojnë në harmoni sëbashku.

Secila nga 9 video-imazhet vjen me një përshkrim informues. Kliko këtu për t’i vizituar: https://olafureliasson.net/press/earthperspective

Photo 4/9: The Earth viewed over the Ganges River, India. The Ganges River in India is a sacred waterway granted the same legal rights as a human being by an Indian court in 2017. Citing the similar case of the Whanganui River in New Zealand, the judges of the Uttarakhand court declared the Ganges and its tributaries to be ‘legal and living entities having the status of a legal person with all corresponding rights, duties and liabilities’. Pollution that has been choking the river for decades, creating hypoxic dead zones in some sections, can now be more meaningfully mitigated by authorities. But the verdict is more than a bureaucratic achievement – it is a symbolic feat for the rights of the non-human silent majority, a reflection of our changing human conceptualisation of nature itself, and a milestone for the reappraisal of human-nonhuman power dynamics. Now a legal precedent, the case of the Ganges River paves the way for further judicial recognition and protection of environmental personhood around the world, as well as future imaginings of what other entities might qualify as a ‘person’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burimi:serpentinegalleries.org dhe  olafureliasson.net

Nuk ka te dhena

Nuk ka te dhena

Komento

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *.
Komenti juaj do publikohet brënda 3 orëve , nëse përdorni fjalor ofendues, komenti nuk do të publikohet nga moderatori.

Featured

Recent Posts